- De koers van de bitcoin is dinsdag onder de 90.000 dollar gezakt door een forse uitstroom uit ETF-beleggingsfondsen en een grote hack bij cryptobeurs ByBit.
- Geopolitieke en economische onzekerheid zorgen voor extra druk, waardoor beleggers zich terugtrekken uit risicovolle activa zoals cryptomunten.
- Analisten waarschuwen dat de bitcoin mogelijk nog verder kan dalen, maar eerdere correcties laten zien dat herstel op langere termijn mogelijk is.
- Lees ook: Hoop is geen strategie: cryptomarkt heeft behoefte aan concrete beleidsmaatregelen van Trump
De koers van de bitcoin is voor het eerst in lange tijd onder de 90.000 dollar (84.000 euro) gezakt. Sinds het piekniveau van 19 januari, toen bitcoin naar 104.000 dollar steeg, is de populairste cryptomunt zo’n 18 procent gedaald.
Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, is sinds het hoogtepunt op 18 december ruim 40 procent gedaald en Solana ongeveer 55 procent.
Er is duidelijk sprake van een verkoopgolf. De vraag is: wat veroorzaakt deze duikvlucht en hoeveel verder kunnen de koersen nog zakken?
Cryptomarkt heeft last van uitstroom uit bitcoin-ETF’s
Eén van de belangrijkste redenen voor de daling is de aanhoudende uitstroom uit Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten.
Beleggers die indirect in de bitcoin beleggen via ETF-fondsen haalden maandag 516 miljoen dollar uit dergelijke fondsen, meldt de site Coindesk op basis van gegevens van vermogensbeheerder Fairside data.
Daarnaast lijkt er bij de speculatieve handel in de bitcoin sprake te zijn van het afbouwen van posities. Dit is terug te zien op de markt voor bitcoin-futures, waar maandag voor een half miljard dollar aan posities die gokken op een stijging van de bitcoin werd geliquideerd, aldus Coindesk.
Hack bij cryptoplatform Bybit
Alsof de uitstroom uit ETF’s en de speculatieve verkoopgolf nog niet genoeg waren, werd de cryptomarkt recent opgeschrikt door een gigantische hack bij cryptobeurs Bybit.
Hackers wisten ruim 1,5 miljard dollar aan ether en andere tokens buit te maken, wat voor paniek onder cryptobeleggers zorgde. Hoewel Bybit inmiddels aangeeft een groot deel van de gestolen tegoeden te hebben teruggehaald, heeft het vertrouwen in de markt een flinke deuk opgelopen.
Ook bredere economische zorgen over geopolitieke spanningen en een mogelijke handelsoorlog spelen een rol. In onzekere tijden trekken beleggers zich vaak terug uit risicovolle activa, waar cryptovaluta over het algemeen toe worden gerekend.
Hoe diep kan bitcoin zakken?
Sommige analisten voorspellen dat de koers van de bitcoin nog verder kan dalen. De voormalige CEO Arthur Hayes van cryptobeurs Bitmex heeft op X gewaarschuwd voor een terugval van de bitcoin naar 70.000 dollar, mede door de versnellende uitstroom uit ETF’s en de afnemende interesse van institutionele beleggers.
In het verleden heeft de bitcoin vaker scherpe correcties doorgemaakt, waarna de belangrijkste cryptomunt zich op termijn weer wist te herstellen.